Dijsselbloem: Cyprus je modelom pre riešenie bankových kríz

25.03.2013 Celý región

Brusel 25. marca (TASR) - Záchranný program pre Cyprus je novým modelom pre riešenie problémov bánk v eurozóne, vyhlásil dnes šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Dodal, že možno aj ďalšie krajiny budú musieť reštrukturalizovať svoj bankový sektor, informovala agentúra Reuters. Slová holandského ministra financií vyvolali prudký pokles európskych finančných titulov.

"To, čo sme včera v noci urobili, nazývam zatlačením rizík," povedal Dijsselbloem v rozhovore pre Reuters a britský denník Financial Times niekoľko hodín po dosiahnutí dohody o záchrannom balíku pre Cyprus.

"Pokiaľ bude nejaká banka v ohrození, naša prvá otázka by mala byť: Dobre, čo vy ako banka s tým chcete urobiť? Čo môžete urobiť pre svoju rekapitalizáciu? Ak to banka nedokáže, potom budeme rokovať s akcionármi a majiteľmi dlhopisov banky a požiadame ich, aby prispeli k jej rekapitalizácii, a pokiaľ to bude potrebné, obrátime sa aj na majiteľov nezabezpečených vkladov," uviedol Dijsselbloem.

Banky v eurozóne od začiatku finančnej krízy zachraňujú daňoví poplatníci a vlády prostredníctvom rôznych programov. Postup použitý na Cypre znamená radikálny odklon od doterajšej stratégie.

Podľa Dijsselbloema sa treba rozísť s politikou, v rámci ktorej náklady znášajú vlády a daňoví poplatníci. Aktuálny relatívny pokoj na finančných trhoch signalizuje, že prišiel čas na zmenu, aj keď Dijsselbloem priznal, že existujú obavy, že to opäť vyvolá turbulencie na trhoch.

"Ak chceme mať zdravý a fungujúce finančný sektor, dosiahneme to jediným spôsobom, a to tak, že povieme: Pozrite, ak na seba beriete riziká, musíte ich aj zvládnuť, a ak to nedokážete, nemali ste ich na seba brať."

Na otázku, ako sa to dotkne krajín s vysoko zadlženým bankovým sektorom, ako má Luxembursko alebo Malta, a krajín s problémami v bankovom sektore, ako je Slovinsko, Dijsselbloem odpovedal, že budú musieť zmenšiť svoj bankový sektor.

"To znamená, postarajte sa o to skôr, než sa dostanete do problémov. Posilnite svoje banky, dajte do poriadku svoje bilancie a uvedomte si, že ak sa nejaká banka dostane do problémov, automaticky nebudeme reagovať tak, že prídeme na pomoc a postaráme sa o váš problém."
 

Vyberte región